test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Válságtól a jólétig: Görögország figyelemre méltó gazdasági fellendülése

Az egykor a pénzügyi összeomlás szélén tántorgó és egy évtizeddel ezelőtt majdnem az eurózónából is kiszakadó Görögország bámulatos fejlődésen ment keresztül, és Európa egyik leggyorsabban növekvő gazdaságává vált. Az újjáéledés ékes bizonyítéka, hogy a hitelminősítők felminősítették Görögországot, ami vonzotta a nagy külföldi befektetőket, és figyelemre méltó fordulatot jelentett a nemzetközi mentőcsomagok során bevezetett többéves megszorító intézkedések után.

A pénzügyi válság idején számos kisvállalkozás Görögországban az összeomlás szélére került, mivel a megszorító intézkedések miatt leálltak az építési projektek. Jelenleg a vállalkozások virágoznak, és manapság a városok látképét az új vagy most készülő épületek uralják. A gazdasági fellendülés nemcsak életet lehelt ebbe az ágazatba, hanem a túl nagy kereslet miatt munkaerőhiányt is okozott.

Az őrület

Görögország gazdasági reneszánsza több szempontból is megmutatkozik. Gazdasága most az eurózóna átlagának kétszeresével nő, és bár a munkanélküliség továbbra is 11 százalékos, azonban több mint egy évtizede nem volt ilyen alacsony. Az idegenforgalom hatalmasat lendült előre, ami építkezési lázat idézett elő, miközben olyan multinacionális vállalatok fektetnek be az országban, mint a Microsoft és a Pfizer. A bankok – amelyek egykor az összeomlás szélén álltak – most újra hiteleznek, ami a gazdaság egészére nézve kedvező jel.

Görögországnak azonban számos kihívással kell szembenéznie a jólét felé vezető úton. Hatalmas adósságállománya, ami bár csökkent, de még mindig a gazdaság 166 százalékát teszi ki, ami a világ egyik legmagasabb értékét jelenti. Az ország bankjai továbbra is jelentős, az európai átlagot meghaladó mennyiségű nemteljesítő hitelt tartanak fenn. A magas infláció – amelyet részben Oroszország ukrajnai háborúja táplál – egyes görögök számára súlyosbítja a megszorítások elhúzódó hatásait.

Az olyan ügynökségek, mint a DBRS Morningstar és a Moody’s által végrehajtott hitelminősítési felminősítések kiemelik az újonnan megszerzett bizalmat Görögországgal szemben, ami megnyitja a külföldi befektetők előtt az ajtókat az államkötvények vásárlására, és csökkenti a háztartások és a vállalkozások hitelfelvételi költségeit. Az olyan globális óriáscégek, mint a Microsoft és a Pfizer befektetései még inkább alátámasztják az ország vonzerejét a nemzetközi vállalatok számára.

FDI

Az idegenforgalom, amely Görögország gazdasági fellendülésének egyik fő hajtóereje, idén nyáron több mint 21 milliárd euró becsült bevételt hozott, és az építkezések mind a szárazföldön, mind a népszerű görög szigeteken virágoznak. Az a program, amely lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy görögországi ingatlanvásárlással vízumot szerezzenek az Európai Unió államaiban való tartózkodásra, jelentős nemzetközi befektetéseket vonzott.

A júniusban újraválasztott miniszterelnöknek, Kyriakos Mitsotakisnak tulajdonítják, hogy az adók és az adósság, illetve a vállalkozások bürokráciájának csökkentésével, a minimálbér emelésével, és a nemzetközi mentőcsomagból származó pénzek idő előtt történő visszafizetése révén a fellendülés útjára vezette az országot. A kormány most arra összpontosít, hogy a felvirágzás előnyeit a lakosság szélesebb rétegeinek számára is elérhetővé tegye.

Görögország gazdasági felemelkedése valóban figyelemre méltó, de a jólét felé vezető út még mindig hosszú. A kihívások továbbra is fennállnak, különösen a megszorítások és az infláció polgárokat érintő elhúzódó hatásainak kezelése terén. Miközben az ország folytatja az újjáépítést és a növekedést, vezetése továbbra is elkötelezett amellett, hogy a fellendülés előnyeit a társadalom minden szegmensére kiterjessze.