test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Better Have my Money – Rihanna és a szépségipar

Éppen 6 éve lesz, hogy Rihanna kiadta eddig utolsó lemezét (Anti, 2016), tavaly mégis sikerült bankot robbantania és nem is akármekkorát! Természetesen nem az albumeladás fizetett ennyire jól, és még csak nem is a világkörüli turné. Igazából nincs is köze a zenéjéhez, sokkal inkább a nyitottságához, a frissességéhez, a kreativitásához. A barbadosi születésű énekesnő saját imázsát kamatoztatja éppen, és teszi mindezt végtelenül profi módon: nem a slágerlistákat, most inkább a szépségipart tarolja le. Figyeljünk és tanuljunk!

2017-ben, amikor Rihanna ráérzett a hatalmas potenciálra és létrehozta a Fenty Beauty-t, nagyon ügyesen találta meg a célközönséget: egy olyan kozmetikai márkát akart alapítani, ami a változatosságra helyezi a hangsúlyt, a sokszínűségre, a diverzitásra. Az alapozókat például ma már 50 színárnyalatban kínálják, köztük a színesbőrű nők számára nehezebben beszerezhető sötétebb árnyalatokban is, és reklámjaiban ugyanilyen sokszínű modelleket láthatunk. A Fenty Beauty kampányarcai között szerepeltek többek között olyan formabontó és friss modellek, mint Slick Woods, Halima Aden, vagy éppen Paloma Elsesser. „Sok nő érezte úgy, hogy nincsenek olyan termékpaletták, amelyek megfelelnének a bőrtónusuknak. Világos, közepes, közepesen sötét, sötét volt csak a kínálatban.” – mondta Shannon Coyne, a Bluestock Advisors fogyasztói termékekkel foglalkozó tanácsadó cég társalapítója. Persze mindannyian tudjuk, hogy ez nem a valóság. A Fenty Beauty lett az egyik első márka, ami megjelent és azt mondta: „Szeretnénk megszólítani a legkülönbözőbb embereket is.” Rihanna termékcsaládja után több márka jött ki gyorsan reklámkampányokkal a színesbőrű nőknek címezve, úgy mint a L’Oreal vagy a Make Up For Ever. Rihanna azonban itt nem állt meg: a nemek közötti sokszínűség kérdését is felkarolta, és már a második évben kijött a „My Fenty, My Mood” kampánnyal, ami meglepte a szakmát és nagy sikert aratott. Daniel Kaluuya, a Get Out Oscar-díjra jelölt színésze például A Fenty Beaty Pro Filt’R 480-as és 490-es árnyalatában lépett a vörös szőnyegre.

A márkát egyébként 50-50 százalékban birtokolja a francia LVMH luxuscikkek konglomerátummal, amelyet Bernard Arnault, a világ második leggazdagabb embere vezet. A szintén LVMH tulajdonában lévő Sephora üzletekben elérhető termékek azonnal sikert arattak, és természetesen online is hozzáférhetőek. 17 országban indították el az eladást ugyanazon a napon, ugyanabban az órában (időzónától függetlenül), mert Rihanna azt akarta, hogy a nők számára egyszerre legyen elérhető szerte a világon. A nem éppen egyszerűen levezényelhető marketing stratégia végül bejött: 2018-ra – az első teljes naptári évre – több mint félmilliárd dollár éves bevételt hozott megelőzve olyan hírességek által alapított márkákat, mint például Kylie Jenner Kylie Cosmetics-ét, vagy Kim Kardashian West KKW Beautyját.

Amíg a kozmetikumok értékesítése belassult a járvány alatt, az online és prémium szegmensek növekedni tudtak, sőt elmondhatjuk azt is, hogy a szépségipari konszernek részvényei is igen jól teljesítenek az utóbbi években. Olyan márkák, mint az Estée Lauder vagy a L’Oreal hónapról hónapra mindenkori csúcsaikat döntögetik a tőzsdén.

És hogy hol van ebben a nyerőszériában Rihanna? A Forbes becslése szerint a példa nélküli felhajtással futó márka gőzerővel robog a legexkluzívabb termékek piacán, a céget pedig jelenleg 2.8 milliárd dollárra teszik, amivel Riri bizony a világ messze leggazdagabb énekesnővé lépett elő.