test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Zene nélkül mit érek én?

Naomi Ackie főszereplésével készült film Whitney Houstonról I Wanna Dance with Somebody címmel. A produkciót az az Anthony McCarten írta, aki a Queen énekeséről szóló életrajzi darab szkriptjét is jegyezte, a rendező pedig a Harrietet készítő Kasi Lemmons. A filmet ráadásul az Oscar-szezonban fogják bemutatni Amerikában, annak is a hajrájában, decemberben. És jó hír pluszban, hogy a Houston-hagyaték jogait is megkapta a gyártó, így az eredeti zenéket is felhasználhatták. Azt kell hogy mondjuk, az utóbbi években sorra kapjuk a komoly életrajzi mozikat nagy zenészekről… hogy a soron következő az I Wanna Dance with Somebody lesz-e, az még a jövő zenéje, addig is itt van nekünk néhány a 2000-es évek legjobbjai közül.

Bár a 8 mérföld (2002) nem nevezhető egyértelműen életrajzi filmnek, de mindenképpen érdekes első színfoltja volt a műfajnak, és nem mehetünk el mellette. Talán nincs túl sok meglepő abban, hogy a hollywoodi producerek potenciált láttak Eminem életével kapcsolatban, és ezt a lehetőséget villámgyorsan ki is használták. Arra viszont nem számított senki, hogy a rapper ilyen gyorsan a filmvásznon találja magát, ahol aztán meg is állja a helyét, sőt Eminem bizony ellopja a show-t a vérprofi Kim Basinger vagy a néhai Britany Murphy elől is!

A nyughatatlan (2005) középpontjában Johnny Cash és a szintén countryénekes szerelme, June Carter áll. Joaqin Phoenix és Reese Witherspoon a filmben maguk éneklik a jól ismert számokat, és mindketten alaposan átlényegülnek a két legendás zenésszé. Witherspoon Oscart kapott az alakításáért, Phoenix „csak” jelölést, neki végül a Jokerig kellett várnia a szoborra.

Edith Piaf nevét valószínűleg keveseknek kell bemutatni. A francia sanzon királynőről azonban már kevesen tudják, milyen személyes dráma húzódott meg a csillogás hátterében. A szülei alkoholisták voltak, a nagyanyja nevelte a kislányt, aki egy bordélyházat vezetett. Később apja vette magához. Az utcán énekelt és koldult, végül az egyik párizsi varieté igazgatója, Louis Leplée figyelt fel a törékeny teremtésre, tőle kapta a „veréb” jelentésű Piaf nevet, és ő volt, aki megnyitotta előtte a világszínpadra vezető utat. Csupán néhány év leforgása alatt az egész világ az addig nincstelen Piaf lábai előtt hevert. A Piaf (2007) két Oscart kapott, az egyiket a főszereplő Marion Cotillard, aki eltorzítva, maszkírozva alakítja felejthetetlenül a francia legendát.

Egy életrajzi filmtől általában nem várjuk el, hogy kísérletezzenek, hiszen valahol a műfajt meglehetősen kényes viszony fűzi a valósághoz, és még kényesebb a híresség rajongói táborához. Portréfilm esetében ezért ritkán nyílik út az alkotói kreativitásnak, újító szellemnek. Nos, az I’m Not There – Bob Dylan élete (2007) egy nagybetűs kivétel ez alól. Todd Haynes ugyanis hat különböző színész – bocsánat az egyikük színésznő, a zseniális Cate Blanchett – segítségével kelti életre az amerikai legenda arcait, akik közül történetesen egyiküket sem hívják Bob Dylannek.

A nyolcvanas évek végén útjára indult N.W.A. (Niggaz Wit Attitude) nevű formáció a hiphop műfajban olyannyira megkerülhetetlen, mint például a rock and rollban Elvis Presley munkássága. Csupán idő kérdése volt, hogy történetük filmvászonra kerüljön, de arra kevesen számítottak, hogy a kultikus együttesről szóló mozi, a Straight Outta Compton (2015) végül túlmutat majd egy átlagos zenei karrierdrámán. Egy hiánypótló, pörgős film, ami azon kívül, hogy tökéletes szórakozást nyújt, elgondolkodtat és hiteles korrajzot ad a kora kilencvenes évek Amerikájáról.

WordPress

Taron Egerton a főszereplője a grandiózus, őrülten csillogó, nagyszabású Elton John életrajzi filmnek. A Rocketman (2019) Reginald Kenneth Dwight, vagy ahogy ma már mindenki ismeri Elton John történetét követi nyomon, aki a teljes ismeretlenségből generációja egyik legnagyobb énekes-dalszerzőjévé válik. Az édesapja által félredobott, és anyja részéről hanyagolt Elton John elindul egy úton, amely a Királyi Zeneakadémiától egészen a világsztárságig vezet. Ez az út azonban persze korántsem volt zökkenőmentes… Tombol a hetvenes évek, rengeteg alkohol és még több kábítószer keresztezi az énekes pályáját, akinek pluszban dühkezelési problémáival és szexualitásának elfogadásával is meg kell küzdenie. A Rocketman egy tökéletes példája annak, hogyan jut el valaki az önpusztítástól az önszeretetig.