Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az imázsunk épül, akkor is, ha nem akarjuk

Sok szakember próbálja okosan kitalálni, mi is vár ránk 2021-ben az élet különböző területein. Többen többféle kimenetelét látják az előttünk álló évnek, és sokszor egymástól teljesen eltérő véleményt fogalmaznak meg. Elég, ha csak az emberek szociális viselkedésére gondolunk, hiszen van olyan szakértő, aki azt állítja, hogy az emberek nagyon óvatosak lesznek a visszarendeződéssel, és még sokáig bezárkóznak, ha már nem is szükséges. Más szakértők pedig azt állítják, hogy a húszas évek partihangulata vár ránk. Az üzleti élet visszarendeződésének is többféle verziója létezik, viszont egy biztos: sosem volt annyira fontos a cégek imázsa, mint 2021-ben lesz.

Tévhit

Amikor céges imázsról beszélünk, akkor országonként különböző a téma megítélése, de a legtöbb lokációban még mindig a nagy nemzetközi cégek, de legalábbis a globális álmokat dédelgető vállalkozások úri kedvtelésének tartják ezt az alapvető üzletfejlesztési feladatot. A cégtulajdonosok sokszor nem is igazán vannak tisztában azzal, mit jelent konkrétan az imázsépítés, és leginkább a tévében vagy magazinokban megjelenő hirdetésekre gondolnak, melyek lehetőleg óriási tömegeket szólítanak meg. És persze van is alapja e tévhitnek, hiszen például a Coca-Cola esetében ez pontosan így működik. Azért, mert a Coca-Cola azt akarja üzenni, hogy mindenkihez szól, hogy mindenkinek innia kellene ebből a tradicionális üdítőből. De nagyon ritka az a termék, főként egy lokális tulajdonú cég esetében, amely hasonló vagy ugyanilyen termékkel, illetve szolgáltatással rendelkezne.

A másik tévhit az elmúlt két évtizedben beindult és hatalmas sikert elérő startupok világából ered. Ahol pontosan látta minden üzletember, hogy a cég arca, maga az új találmány felfedezője a középpontba kerül, folyamatosan prezentál, nyilatkozik, és tulajdonképpen a cég imázsa maga az alapító személye, annak kultusza köré van kiépítve. Nagyon sok cégtulajdonos pedig viszolyog az ilyen típusú és főként mértékű rivaldafénytől, így hát erről az irányról is letesz. És igazuk is van – az esetek többségében –, hiszen az egykor befutott nagy startupok és a köréjük épülő „csodateremtés és ámulat” korszaka már lejárt. Ezzel nem azt mondom, hogy ma már nem lehet startupot ilyen szinten befuttatni, hanem azt, hogy teljesen más kommunikációs, ebből kifolyólag imázshatások dominálnak a piacon.

Ha akarjuk, ha nem

Márpedig érdemes átgondolni az imázsépítést mindenkinek, aki csak egy kicsit is meghatározó szereppel bíró céget szeretne birtokolni vagy már birtokol, mert akár tervezzük tudatosan, akár nem, akár akarjuk, akár nem, az imázsunk épül. És nagyon nem mindegy a céges eredmények szempontjából, hogy merre is halad. Igen sok helyi cég üzletfejlesztését végig menedzseltem már életemben, és az alapkérdés a legtöbb esetben az, hogy a tulajdonos nem akar rivaldafényt, nem akar színpadi bohóccá válni. Így legfeljebb a céges név alatt futó kommunikációt engedélyezi, ami persze még mindig jobb, mint a semmi, de a mai világban az arctalan imázsépítés hatása igen csekély. Ráadásul mióta a social media létezik, és az internet sem úri kiváltság, adatot gyűjteni egy cég tulajdonosi hátteréről nem nagy feladat. Persze az emberek csak akkor teszik meg, ha az kellőképpen érdekes. Mármint maga a cég vagy a terméke. Márpedig sokkal ésszerűbb és hatásosabb ezt a folyamatot irányítani, és saját magunk terelni az irántunk érdeklődőket az információk között. Az, hogy tulajdonosként honnan származunk, hogy miért alapítottunk céget, hogy mi az üzenetünk, hogy milyen hátterünk van, ezek a megfelelő siker szintje után úgyis plasztikusak lehetnek. Ha pedig egy komoly piaci szereppel rendelkező vállalat esetében a tulajdonosról nincsen megfelelő mennyiségű információ, az meg gyanús. Elmúlt már az az idő, amikor misztikusnak lenni jó volt, és a háttérben meg lehetett húzódni. Ma már minden esetben kint van valaki a színpadon. Ezt sokan persze egy cégvezetővel próbálják ellensúlyozni, csak az a kérdés, hogy mekkora kockázatot vállal egy tulajdonos, ha egy olyan ember arcára épít fel mindent, aki távozhat is akár a cégtől, vagy épp a tulajdonos akarja elküldeni. És persze ez nem azt jelenti, hogy minden cégtulajdonosnak ki kell állni tömegek elé hatalmas beszédeket tartani még hatalmasabb színpadon! De azt mindenféleképpen jelenti, hogy gondoskodnia kell arról, hogy az ő gondolataihoz, egyéniségéhez illő csatornán megfelelő mennyiségű információt elérjenek róla úgy, ahogy ő jónak látja.

A krízis és az imázs

Az eddigi gondolatok minden esetben megállják helyüket a modern üzletfejlesztésben, de ha egy olyan válságállapotról beszélünk, ami jelenleg zajlik a vásárlók fejében, akkor mindez hatványozottan igaz. Az emberek a megbízható termékeket, szolgáltatásokat keresik, hiszen a jövedelmek csökkentek, a félelem miatt a vásárlásra elköltött pénzmennyiség még inkább zsugorodott. Az ilyen helyzetben a bizalom a termék iránt még fontosabb, mint bármikor. A vásárlók, legyen szó b2b vagy épp b2c területről, még jobban utánanéznek az eladónak. Még több információt próbálnak begyűjteni, és még erősebb szakmai tudással rendelkező cégtől akarnak vásárolni. Ebben a helyzetben a cégtulajdonos imázsa kiemelt szereppel bír. Egyértelműen kimutatható, hogy krízishelyzetekben meghozott döntések esetén a személyes imázs, a személyekbe vetett bizalom fontosabbá válik, mint a termék iránti hűség vagy bizalom. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy most nagyon nincs itt az ideje az „szégyenlősködésnek”, már ha valaki szeretne pozitív mérleggel kijönni a mostani helyzetből. Viszont azt is el lehet mondani, hogy a vásárlók számára most biztosan nem a hatalmas kampányokat lefolytató, általában hatalmas büdzsék segítségével a csapból is folyó megoldások működnek. Hiszen az csak „ámítás”, és sok marketing pénzzel akarják elfedni a valóságot. Nem is olyan jó az a termék, ha ennyit kell beszélni róla. Viszont a megfelelő, az adott cég célcsoportjához irányított, „réteg kommunikációs platformok” valamelyikén nem árt ott lenni egy olyan cégnek, aki fejlődni akar az elkövetkezendő években.