test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Hűvös június (2. rész)

A júniusi jelentés részletei optimizmusra adnak okot. Az infláció az egyes termékek és szolgáltatások jelentős árcsökkenése miatt lassult. A repülőjegyárak 8,1%-kal estek vissza az előző hónaphoz képest, a használt személy- és tehergépkocsikért 0,5%-kal kértek kevesebbet, az új járművek árai pedig májushoz képest stabilak maradtak. Bár várhatóan nem minden ilyen változás marad meg tartósan, más pozitív jelek is arra utalnak, hogy az infláció mérséklődése elég széles körű ahhoz, hogy fenntartható legyen.

A lakhatási költségek – mindent összevetve – meredeken csökkennek, és ez előreláthatólag folytatódik a következő hónapokban is. Az lakások bérleti díja 2022 márciusa óta a leggyengébb növekedést mutatta, júniusban mindössze 0,46%-kal emelkedett.

Stabilitás

Emellett az autóárak stabilizálódnak, sőt egyes esetekben csökkennek. Az autókereskedések, amelyek korábban a félvezetőhiány és más ellátási láncban jelentkező problémák miatt nagy kihívásokkal szembesültek, most a készletek felélénkülését és az új autók iránti kereslet visszaesését tapasztalják. Ezek a fejlemények a vásárlók számára kedvezőbb környezetet teremtenek. Továbbá az energia-, élelmiszer- és lakhatási költségek nélküli szolgáltatások áremelkedése – a Fed által fokozott figyelemmel kísért mutató – júniusban tovább lassult. Ez a fejlődés a rekordalacsony szintekhez közeli munkanélküliségi ráta és az intenzív munkaerő-felvétel mellett következik be, ami erősebb munkaerőpiacra utal.

Bár az infláció továbbra is a járvány előtti szintek felett van és meghaladja a Fed 2%-os célját, az inflációs nyomás enyhülése pozitív jel. A Fed célja a „puha landolás” elérése, ahol az infláció fokozatosan csökken anélkül, hogy a munkanélküliség jelentős emelkedését okozná. Ennek az eredménynek az elérése kihívást jelent, de az elemzők úgy vélik a legutóbbi adatok alapján, hogy a gazdaság talán jó úton halad az enyhe lassulás felé.

Óvatos optimizmus

Vannak kihívások, amelyekkel még foglalkozni kell. A gazdaság jelenleg erős, és a vállalatok képesek lehetnek az áremelések folytatására. Emellett olyan külső tényezők, mint az ukrajnai háború vagy a nyersanyagárak váratlan emelkedése hatással lehet az inflációs szintekre. Ugyanakkor az olyan összetevők, mint a vártnál gyengébb kínai fellendülés és a kiskereskedelmi kiadások visszaesése hozzájárulnak az infláció tartós enyhülésének valószínűségéhez. A Fed tisztviselői továbbra is óvatosak maradnak a „puha landoláshoz” vezető úton. Tisztában vannak azzal, hogy az infláció korábban is mutatott már lassulási és gyorsulási mintákat, mindazonáltal a legfrissebb adatok felcsillantják a reményt, hogy a fokozatos lassulás lehetséges.

Lael Brainard, a Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója a bizakodó eredményeket hangsúlyozva kijelentette, hogy a gazdasági erősödés az amerikai középosztály számára pozitív jövőképet vetít előre. A republikánusok azonban kiemelték, hogy az infláció még mindig magasabb a szokásosnál, és aggodalmukat fejezték ki a fogyasztói bizalomra gyakorolt hatása miatt.

A Fed által megcélzott inflációs mutató, a személyes fogyasztási kiadások indexe szintén jelentős csökkenést mutat, bár a júniusi értéket csak július 28-án teszik közzé. A központi bankok óvatos megközelítése ellenére sok elemző a legutóbbi adatokat a jó irányba tett lépésnek és annak jelének tekinti, hogy a gazdaság nagyobb fennakadások nélkül képes lehet a lassulásra. A kihívások továbbra is fennállnak, de az inflációs nyomás mérséklődésével és a pozitív tendenciák kialakulásával az infláció enyhe visszaszorulásának esélye növekszik. Ez pedig kiszélesíti a Federal Reserve számára a céljai eléréséhez vezető utat.