test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Mint otthon

Az európai gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG) piaca válaszúthoz érkezett. Az ukrajnai orosz invázió még jobban súlyosbította a szállítási, csomagolási és nyersanyagköltségek világjárvány okozta növekedését. Ez pedig a háztartások költségeit is emelte, pedig már így is küzdenek a magasabb energiaárakkal. A vállalatok kénytelenek ezeket az áremelkedéseket a fogyasztókra hárítani, ami a tömegmárkák számára aggodalomra ad okot.

Ha túlságosan megemelik az árakat, a fogyasztók olcsóbb termékekre fognak váltani. Ahogy Alan Jope, az Unilever vezérigazgatója fogalmazott: „Elkerülhetetlen, hogy az év hátralévő részében az árképzés felgyorsuljon… Az Unilever árképzése elérte a csúcspontját? Nem, még nem”. Amint azt a korábbi válságok során láttuk, míg a tömegáruk küzdenek, a réspiacok általában virágoznak. Ez az oka annak, hogy az olyan vállalatok, mint a Kazidomi az utóbbi időben szárnyaltak.

Olvasson a sorok között

A Kazidomi, amely név a latinból származik, és azt jelenti, hogy „mint otthon”, alapítója Emna Averard, egy ambiciózus és különleges 23 éves fiatal. A gyerekkorából kiindulva Averard nem vágta túl nagy fába a fejszéjét, amikor létrehozta a tagságon alapuló startupot, amely egészséges termékeket árul nagykereskedelmi áron. A vezérigazgató elmondása szerint gyerekkorában imádott egy játékot játszani édesapjával – aki táplálkozási szakértő volt -, miközben a szupermarketben sétáltak. Apja fogadott vele, hogy fejtse meg a termékek címkéit, hogy kiderüljön, melyek a legegészségesebb termékek, és melyek tartalmazzák a legkevesebb káros összetevőket. Így Averard már kora felnőttkorában tisztában volt azzal, hogy milyen nehéz megfizethető áron egészséges termékeket találni. Az e-kereskedelmi platformot nemcsak azért indította el, hogy megkönnyítse a vásárlást azáltal, hogy kizárólag minőségi készítményeket kínál, hanem azért is, hogy ezeket a gyakran drágább árfekvésű termékeket elérhetővé és megfizethetővé tegye. Modelljük sikeresnek bizonyult: a Financial Times szerint 2017-2020 között Európa 50 leggyorsabban növekvő vállalata között voltak.

A platformon egészséges, bio, vegán, gluténmentes és laktózmentes termékeket kínálnak a vásárlóknak online, kedvezményes áron. Ezeket a termékeket táplálkozási szakértők válogatják össze, így a tagok kényelmesen és felhasználóbarát módon vásárolhatnak otthonról, miközben megfelelnek a speciális táplálkozási és ételallergiás igényeiknek is. Szakértőik „kiszűrik a rosszat”, ami azt jelenti, hogy az oldalon található minden terméket holisztikus megközelítéssel értékelnek, hogy felmérjék a vásárlók egészségére és a környezetre gyakorolt hatásukat. Ez közvetlenebbül azt jelenti, hogy nem kínálnak finomított összetevőket, pálmaolajat, parabéneket vagy kőolajszármazékokat, valamint minden termékük mentes az állati eredetű összetevőktől és környezetbarát. Ezek a biztosítékok lehetővé teszik a szelektív vásárlók számára, hogy a világnézetükhöz igazodó módon vásároljanak. A Kazidomi üzleti modelljének kulcsfontosságú eleme annak biztosítása, hogy miután a tagok online megvásárolták a termékeket, azokat meglehetősen gyorsan megkapják. Bár jelenleg a Benelux-államokban, Franciaországban és Hollandiában működnek, a vállalat egész Európában terjeszkedni kíván, és ennek érdekében nem egy egyszerű terjeszkedési stratégiát alkalmaznak.

Saját márkát indítanak

A Kazidomi most saját márkás termékeket indít. Miért megy bele a tagsági alapú startup ebbe az új területbe ahelyett, hogy megtartaná a mostani irányvonalat? Sok más céggel ellentétben a Kazidomi egy küldetésen alapuló platform, amely azért jött létre, hogy az egészséges készítményeket megfizethetővé tegye. Ezért indította el a Kazidomi a tagságát, hogy segítsen az embereknek a legjobb termékekhez a legalacsonyabb áron hozzájutni. Most, hogy a Kazidomi eléri a kritikus vásárlói tömeget, más szempontok is kulcsfontosságúak voltak a fejlődése szempontjából: szolgáltatás, termékkatalógus, logisztikai folyamatok stb. Ennek eredményeképpen óriási munkát fektettek abba, hogy fokozatosan növeljék az élmény minőségét. Ma a Kazidomi Európa-szerte több ezer elégedett ügyfélnek kínálja termékeit, így hasznos adatokat gyűjt a legkelendőbb árucikkekről és a vásárlói preferenciákról, miközben piaci ismereteket és szakértelmet épít.

A Kazidomi most egy új kihívással néz szembe; egyes termékek árait egyszerűen nem lehet tovább csökkenteni az értékláncban lévő sok közvetítő miatt. Az európai biopiac értékláncával ma valóban egyértelműen probléma van. A termelők eladnak a márkáknak, a márkák aztán a nagykereskedőknek, a nagykereskedők a boltoknak, a boltok pedig végül a fogyasztóknak. Ennek az értékláncnak minden egyes lépése az ár növekedését jelenti a fogyasztók számára, kevés valódi hozzáadott értékkel. A Kazidomi úgy döntött, hogy a probléma megoldása érdekében elkerüli ezeket a közvetítőket, és közvetlenül a helyi termelőkkel dolgozik együtt. Ha a Kazidomi sikeresen véghez tudja vinni ezt az átmenetet, akkor megvan a lehetősége arra, hogy felforgassa az európai FMCG-szektort.