Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Modern kommunikációs megoldások (3. epizód): Elnyúló hatás, óriási „szerencse”

Az fontos, hogy az online megjelenés valóban azt tükrözze a befogadó fél felé, hogy egy professzionális háttérrel rendelkező média gondolta fontosnak azt, hogy írjon az adott termékről. Mitől professzionális egy média a prémium kommunikációs fogyasztók szemében? A dizájn, a tartalom, és a „réteg célcsoport” megléte miatt.

Más technika, más hatások

Mivel a prémium ellentétes irányú a tömeggel nagyon fontos a vásárlók számára, hogy egyértelmű legyen az online médiával kapcsolatban, hogy ez nem egy tömegportál, hanem mindenképp üzleti hatása van. Ha speciális témakörrel foglalkozik az online média, az tovább erősíti a bizalmi hatást. Éppen ezért ma már nem portálokat, hanem online magazinokat alkalmaznak a kommunikációnak erre a megoldására. A prémium célcsoport számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy a hagyományostól eltérő legyen a média már megjelenésében is, de tartalmában mindenképp. Erre persze sok megoldás kínálkozik. Egyszóval azt mondhatjuk, hogy „jó érzést kell keltenie” az olvasóban, ha egy ilyen poszt jelenik meg a social media vagy a Google keresőfelületein. Ezt képekkel természetesen nagymértékben lehet befolyásolni, nem véletlenül alkalmaznak külön erre szakosodott szakembereket ma már. De az is nagyon fontos, hogy ez a hatásvadászat ne süllyedjen semmiképp a tömeg médiában megszokott irányba, ahol a kattintásszámok okán vadabbnál vadabb címek és képi anyagok jelennek meg, hiszen ez egyértelműen tönkreteheti a kommunikációs hatásunkat.

Hatások, eredmények

Az eredmények követése alapfeladat az online alapú kommunikációnál, hiszen feleslegesen ma már a nagy cégek sem szeretik szórni a pénzt. Azonban az eredmények ellenőrzésénél sem felejthetjük azt el, hogy prémium célcsoportot szólítunk meg. Azt már elemeztük, hogy a nem kialakult vásárlói döntéseket lehet ily módon manipulálni, de ezzel persze azt is feltételezzük, hogy az adott vásárlói döntés még nem született meg. Mivel a döntéshozatali folyamatnak jóval korábbi szakaszába tudunk beavatkozni ezzel a típusú kommunikációs megoldással, ezért a konkrét vásárlások is később keletkeznek. Viszont elérhető az, hogy egy adott piacot, gazdasági területet vagy termékszektort teljes mértékben kisajátítsunk saját magunk számára. A prémium kommunikációnál az eredmények, a Google Analytics – fizetős megoldás számai – egyértelműen mutatják, mi zajlik a háttérben, de ha valaki akár egy többezres látogatói adatnál is azt várja, hogy elkezdjenek csörögni a telefonok vagy nagy mennyiségben jöjjenek az e-mailek, akkor az komolyan téved. A prémium kommunikáció egyértelműen az értékesítési munkát támogatja és segíti. Leginkább az a feladata, hogy amikor már a lokációs elemzések alapján egyértelműen meghatározott piacokat elkezdi a cég lead generálással bombázni, akkor annak hatékonysága messze túlmutat a hagyományos cold connection lehetőségein. Ezt viszont szintén konkrétan lehet mérni, de mégsem arról van szó, hogy a cég weboldalára felnézett vásárlók közül tömegesen elkezdenek online ajánlatokat kérni. A prémium vásárló elvárja azt, hogy őt keressék meg, viszont azt, hogy mennyire érdeklődő, azért a Google Analytics statisztika „kapcsolat” felületén megjelenő számok igen jól mutatják. A tapasztalt szakemberek arról számolnak be a prémium kommunikációs megoldások terén, hogy akár hosszabb ideig is költheti a cég a pénzt a kommunikációra – ami azért nagyságrendben messze alulmúlja a hagyományos kommunikációs költségeket, hiszen pont a social media és a Google fókusza miatt szinte mindegy, hogy határon belül vagy túl kommunikálunk –, és egy idő után egyszer csak megindul az értékesítés is. Az esetek többségében szinte egyetlen módon lehet összekötni a kommunikációs munkába befektetett energiát és pénzt a végső értékesítési eredményekkel: valahogy mindig abból a régióból érkeznek a vevők, melyből az online kommunikációs megoldások visszajelzése során a legerősebbnek bizonyultak.