Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Céges fejlődés a vezetők karakterének árnyékában (1. epizód): Általános fejlődési mutató

A cégek számára a fejlődés mindig is fontos volt. A fejlődést többen többféle módon mérik, de vannak egyértelmű objektív közös nevezők is. Van, aki a céges szervezet létszámának növekedésére büszke, van olyan, aki a cég által elért bevételnövekedésre fókuszál, és van olyan is, akit a profit érdekel. Sőt, egyre inkább elterjedt felfogás, hogy egy cégtulajdonos, így nyilván a tulajdonos által alkalmazott menedzsment egyértelműen a tulajdonos konkrét pénztárcájának növekedésére figyel oda.

Eltérő szempontok

Ezek legalább objektív, mérhető fejlődési pontok. De ezen kívül aztán vannak még a képben olyan célok, mint a vállalat imázsának növekedése sokszor a bevétel, akár céges növekedés nélkül is. Aztán van, aki kimondottan arra koncentrál, hogy amit az ő vállalkozása művel az világviszonylatban is egyedülálló legyen. Van, aki a társadalom jóléte érdekében tett erőfeszítéseket akarja növelni, és sorolhatnám még a különböző karakterű cégtulajdonosok eltérő céljait. Azt is tisztán kell látni, hogy ezek a célok a cég tulajdonlásának különböző szakaszaiban eltérőek lehetnek. Nem mindegy, hogy kezdő vagy nagyobb lépés megtétele előtt lévő vállalkozásról, illetve épp tőzsdei cégről van szó, hiszen ettől ezek a fókuszok jelentős mértékben átalakulhatnak. Érdekes, hogy bár tisztában vagyunk azzal, hogy az emberek eltérő gondolkodásmóddal rendelkeznek, és folyamatosan hangoztatjuk azt is, hogy mindenki egyedi és speciális, de mégis amikor egy konkrét témában kell döntést hozni vagy helyzetet elemezni, imádunk még mi üzletemberek is abszolút klisékben gondolkozni. Leginkább úgy, ahogy én gondolkodom, ahogy én mérem a többieket, ahogy én elemzem a helyzetet, az az általánosan elfogadott, az a jó, és biztosan mindenki hasonlóképpen tesz. Ez a cégek fejlődésénél komoly konfliktus tud ám lenni, és nemcsak tulajdonostársak, vagy éppen tulajdonos és befektető között, hanem már magán a szervezeten belül is. Egyre több vállalat esik bele abba a hibába, hogy azok a kollégák, akik mondjuk imádnak egy cég elindításában és felépítésében részt venni, kvázi egy kis csapatban komoly felelősséget vállalni, azok nem kedvelik, később pedig egyenesen utálják azt a helyzetet, amikor a vállalkozás elér egy növekedési ponthoz. Mindent túl akarnak szervezni, megszűnik a flexibilitás csak azért, mert a „tulajdonos nem bír nyugton maradni”, semmi nem elég neki, folyamatosan méretet akar növelni. Így aztán azzal is számolni kell – és ez sok kisvállalkozásból lett nagyvállalatnak igen komoly kihívás, sőt inkább arculcsapás -, hogy a fejlődés különböző szakaszaiban elveszítik kulcsembereiket, bizalmasaikat, és hiába is próbálják odakötni őket, mivel azok motivációja megszűnik. Éppen ezért ma már az okos tulajdonos a növekedési kérdéseket is a kulcsembereivel egyezteti, ha nem akar egyedül maradni a nagyra nőtt szervezetével bizalmi és valóban felelősségvállaló emberek nélkül.

Aranymondás

Azt minden üzletembernek megtanítják ideje korán, hogy egy cég vagy fejlődik, vagy visszafejlődik, de olyan hogy stagnál sokáig, az bizony lehetetlen. Éppen ezért mindig van egy kényszer a cég esetében arra, hogy előrehaladjon. A cég fejlődése viszont nem egyértelmű megfogalmazás, hiszen már maga a „fejlődés” is szubjektív fogalom. Ráadásul ami veszélyes, hogy mindenki a saját felfogásában értelmezi és azt veszi természetesnek, hogy mindenki így gondolkodik. Nagyon sok üzleti beszélgetésnek az alapja az, amikor egy bizonyos karakterű cégvezetők, cégtulajdonosok összejönnek és egymásra próbálnak licitálni a vállalat méretében, legyen az bevétel vagy épp létszám alapú. Sok ilyet láttam, hallottam már én is, és ilyenkor mindig ott motoszkál bennem az érzés, hogy rákérdezzek, hogy de mégis mennyit termelnek, valóban érdemes-e azzal a több ezer emberrel sokszor kínlódni kevesebb profitért, mint amit mondjuk egy tízfős vállalkozás képes előállítani. De aztán visszalépek, mert az meg megint csak az én felfogásom lenne, amit nem kényszeríthetek rá mindenkire. És ez a gondolat el is vezet minket a valódi témához: ki melyik karakter, milyen céget akar építeni magának, miért, és annak milyen siker kilátásai vannak a mostani helyzetben – a pandémia előtt, között, után, háborús időszakban -, amikor a nemzetközi pénzügyi és gazdasági világ komoly kihívások előtt áll? A RISE Human Development System ma már a komoly fejlődést felmutató vállalkozások mondhatni első számú személyiség tipizáló rendszere, legalábbis a felső vezetés karakterének definiálását illetően. Így ennek alapján nézzük végig a főbb személyiség karaktereit, milyen üzletet építenek, mit értenek fejlődés alatt, hogyan gondolkodik a Ruler, az Individual, a Supporter, az Expert és a Complex személyiségű első számú üzleti döntéshozó, és ez alapján mire számíthat a 2022-2028-as időszakban üzleti siker terén.