test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A Bitcoin pazarlása (2. rész)

A Bitcoin bányászat jövedelmező üzlet, de roppant energiaigényes is. Ennek ellenére a „bányászok” megtalálták a módját annak, hogy a lehető legjobban kihasználják az általuk felhasznált energiát, hogy ezáltal is növeljék a haszonkulcsukat. Ezt mutatta be a Riot Platforms a texasi Austinban 2022. június 23-án.

A vállalat bányája 450 megawatton üzemel, ami a legnagyobb az Egyesült Államokban, és a számítógépeik átlagosan körülbelül 342 000 dollár értékű bitcoint termeltek minden egyes napon. A cégnek azonban két további módja is volt arra, hogy növelje a nyereségét.

Áramszünet-biztosítás és árcsökkentés

Az első a Responsive Reserve Service egy texasi villamosenergia-hálózati program volt, amely módot kínál a feszültség gyors csökkentésére, ha a hálózat túlterhelté válik, biztosítékként működve az áramkimaradások ellen. A program fizet a „bányászoknak” és más cégeknek azért, ha garantálják, hogy kérésre leállítják az áramfelhasználásukat. A valóságban azonban csak igen ritkán kerül erre sor, de a pénz akkor is jár nekik, hiszen a térítést azért kapják, mert vállalták, hogy szükség esetén leállítják gépeiket. Június 23-án éjféltől majdnem 16 óráig a Riot több mint 42 000 dollárt keresett a programmal, miközben továbbra is bányászott Bitcoinokat. Összességében 2022-ben a Riot közel 9,3 millió dollárt keresett a programban való részvétellel – derül ki az adatokból -, bár a hálózatüzemeltető ténylegesen csak körülbelül 3,5 órán keresztül kérte a cégeket, hogy csökkentsék a fogyasztásukat.

A Riot Platforms által alkalmazott második technika a Texas által az elektromos hálózat fenntartására és megerősítésére felszámított díjak elkerülésére irányult. Annak érdekében, hogy a nagyfogyasztókat villamosenergia-takarékosságra ösztönözzék, ezek a díjak azon alapulnak, hogy mennyi áramot használnak fel a nyári csúcsidőszakban. A Riot több mint 99 százalékkal csökkentette az áramfelhasználását, és ezzel elkerülte a becslések szerinti 5,5 millió dollár befizetést, amely akkor merült volna fel, ha egész nap teljes kapacitással működnek.

A cég a Bitcoin bányászatból tavaly 156,9 millió dollár nyereséget realizált. És van még egy lehetőség arra, hogy a vállalatok extraprofithoz jussanak, amikor az energiaárak megugranak: leállíthatják a bányászatot, és az így megtakarított áramot tovább értékesíthetik más ügyfeleknek. A Riot ezzel a módszerrel tavaly nagyjából 18 millió dollárt keresett.

Arra a kérdésre, hogy a Bitcoin vállalkozások aránytalanul nagymértékben képesek-e kihasználni mindkét program előnyeit, a texasi hálózatüzemeltető, az Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) közleményében azt válaszolta, hogy „nem tesz különbséget a regisztráló vállalatok közt azok típusa vagy tevékenysége alapján”.
A rendszer kihasználása

Bár Texasban nem szokatlan, hogy a cégek képesek előre látni azokat a pillanatokat, amikor a díjakat kivetik, és ennek függvényében csökkentik a keresletüket, a Bitcoin „bányászok” egyedülállók abban a tekintetben, hogy az iparági tanácsadók szerint átlagosan az áramfelhasználásukat 5-30 százalékkal tudják visszafogni. Mások azonban azzal érvelnek, hogy a Bitcoin bányászattal foglalkozó vállalatok kihasználják a különböző iparágakra tervezett programokban lévő kiskapukat. Severin Bornstein, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem professzora – aki a villamosenergia-árképzéssel foglalkozik – azt mondta: „Szerintem kihasználják a rendszert. De erre azt fogják mondani, hogy „hiszen a rendszer már megvolt”, és ez bizonyos szempontból szimpatikus.”