Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A novemberi meglepetés

Figyelemreméltó fordulat következett be idén a tőzsdén, különösen S&P 500-ason, amely pénteken új éves csúcsot döntött. 2023-ban ez a mérföldkő az év legjobban teljesítő hónapja (november) után következett be, és gyakorlatilag eltörölve a nyár folyamán elszenvedett jelentős veszteségeket. Ez a fellendülés, amelyet a különböző szektorokban tapasztalható széles körű emelkedés vezérel, a befektetők körében egyértelmű derűlátásra adott okot.

A fordulathoz hozzájáruló kulcsfontosságú tényező pedig az volt, hogy a Federal Reserve befejezhette kamatemelését, amely az infláció elleni küzdelem központi stratégiái eszközét jelentette. A magas kamatlábak negatívan befolyásolták a vállalatok pénzügyi terheit, mivel egyaránt növelték a fogyasztók és a cégek költségeit, és vonzóbbá tették a nem részvény jellegű befektetéseket. Jerome H. Powell, a FED elnöke megerősítette a befektetők optimizmusát azzal, amikor nyilatkozatában azt sugallta, hogy a gazdaság a vártnak megfelelően lehűlt, ami a jövőben óvatosabb megközelítést tesz lehetővé.

Az S&P 500-on tapasztalt növekedés – amely pénteken 0,6 százalékos pluszban zárt – meghaladta a július végén elért előző évi csúcsot. Október vége óta az index több mint 10 százalékot emelkedett, ami az ötödik egymást követő hetet jelenti az erősödési sorozatban, és ez a leghosszabb ilyen időszak június óta. Ez a „rally” széles körű volt a nagy technológiai vállalatokkal az élén, de az indexben szereplő részvények több mint 80 százaléka is támogatta ezt a tendenciát az elmúlt hónapban.

Annak ellenére, hogy sok elemző a 2022-es visszaesés folytatódására számított, az S&P 500-as mutató idén közel 20 százalékkal emelkedett. A novemberi „rally” 4 százalékon belülre hozta az indexet a valaha volt legmagasabb szinthez képest, amely a küszöbérték sokak szerint elengedhetetlen feltétele egy új erős piac megteremtéséhez. Az infláció lehűlése és egyes gazdasági szektorokban tapasztalható gyengeségek arra késztették a Federal Reserve-t, hogy szünetet tartson, és megfékezze az inflációt anélkül, hogy súlyos gazdasági válságot idézne elő. A múlt hónapban a Fed tisztviselői fenntartották a kamatlábakat, lehetővé téve, hogy a korábbi emelések teljes mértékben beépüljenek a gazdaságba.

A befektetők üdvözölték a Fed óvatos megközelítését, különösen azért, mert attól tartottak, hogy a gazdaság rugalmassága további kamatemeléshez és elhúzódó magas kamatlábakhoz vezethet. A mértékadónak számító 10 éves államkincstári hozam jelentősen visszaesett az októberi csúcs óta, csökkentve az ehhez kapcsolódó hitelfelvételi költségeket, például a jelzálogkamatokat és ezt követően a részvényárakat is.

Azonban az S&P 500-as évek teljesítményét nem lehet teljes mértékben a szélesebb körű gazdasági kihívásokra vetíteni. A tartósan magas kamatok továbbra is hátrányosan érinthetik a vállalkozásokat. A kisebb amerikai vállalatokat képviselő Russell 2000 index továbbra is mintegy 9 százalékkal marad el július végi szintjétől, ami rávilágít a gazdaságpolitikai és a piaci feltételek eltérő hatására különböző mértékű szektorokban.