Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Nagy-Britannia: Borús jövőkép

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentése szerint az Egyesült Királyságban várható jövőre a leglassabb gazdasági növekedés a fejlett országok közül. Az Egyesült Királyság e borús kilátásai éles ellentétben állnak a szélesebb körű globális gazdasági fellendüléssel, ahol a növekedés 2024-ben várhatóan 3,1%-on stabilizálódik, 2025-ben pedig enyhén 3,2%-ra emelkedik.

Az OECD legfrissebb előrejelzései szerint az Egyesült Királyság bruttó hazai terméke (GDP) 2024-ben mindössze 0,4%-kal fog növekedni, ami a korábbi 0,7%-os előrejelzéshez képest lefelé mutat. Ezzel az Egyesült Királyság teljesítménye elmarad a többi G7-országétól, kivéve Németországot, ahol 0,2%-os növekedést várnak. A brit gazdaság 2025-ben várhatóan szerény fellendülést ér el, 1%-os növekedési rátával, ami még mindig elmarad a többi országtól, például Kanadától, Franciaországtól, Németországtól, Japántól és az Egyesült Államoktól. Ez a gyenge teljesítmény a magas kamatlábak és a tartós infláció elhúzódó hatásainak tulajdonítható, amelyek továbbra is visszafogják a gazdasági tevékenységet. Alvaro Pereira, az OECD szakpolitikai tanulmányokkal foglalkozó részlegének igazgatója kiemelte a központi bankok inflációfékező stratégiáinak hatékonyságát, és megjegyezte: „A monetáris politika azt teszi, amit tennie kell. A reáljövedelmek kezdenek helyreállni, ami segíti a fogyasztást. Úgy gondoljuk, hogy az infláció is kezd csökkenni”.

Az OECD kilátásai azt mutatják, hogy bár a világ számos részén megindult a fellendülés, a jövő útja továbbra is tele van bizonytalanságokkal, különösen a fellendülés szilárdságát és a kamatlábak jövőbeli alakulását illetően. A központi bankoknak a vártnál tovább kell fenntartaniuk a restriktív monetáris politikát, ha az infláció tartósabbnak bizonyul. Globális szinten a fejlett gazdaságok közül jövőre valószínűleg Észak-Amerika áll majd a növekedés élén, az Egyesült Államok 2024-ben várhatóan 2,6%-kal bővül. Az európai növekedés a lassú év után várhatóan szintén élénkülni fog. A feltörekvő gazdaságok közül Kína szintén az erősség jeleit mutatja, a felülvizsgált növekedési előrejelzések a korábban vártnál erősebb teljesítményt tükröznek, részben a problémás ingatlanpiac enyhe javulásának köszönhetően.

Az OECD a globális inflációs tendenciákról is naprakész adatokat közölt, és előrejelzése szerint a 38 tagországában az infláció a 2023-as 6,9%-ról 2024-re 5%-ra, 2025-re pedig 3,4%-ra fog csökkenni. 2025 végére az inflációs ráták várhatóan 2% körül stabilizálódnak a legtöbb nagy gazdaságban. Ez az előrejelzés kiemeli, hogy a politikai döntéshozóknak milyen kényes egyensúlyt kell fenntartaniuk a gazdasági növekedés ösztönzése és az infláció megfékezése között, ami az elkövetkező években meghatározó kihívás lesz a gazdasági életben. Miközben az országok e bonyolult dinamikában navigálnak, az Egyesült Királyság különösen lassú növekedése éles emlékeztetőül szolgál arra, hogy a fellendülés üteme a különböző globális régiókban meglehetősen eltérő.