test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A Covid-19 hatása a különböző generációkra – 7. epizód: The Systemists

Még túl korai lehet egyértelmű következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy milyen gondolkodásmóddal, a döntéshozatalokat felnőtt korban befolyásoló generációs hatásokkal bírnak majd a 2008 után születettek. De figyelembe véve azt, hogy az „idolikus személyiség” kialakításának folyamata a gyermek részéről 8-12 éves korra tehető – és bár akár éves eltérések lokációs, társadalmi és mikrokörnyezeti különbségekből adódóan -, azt már most rögzítik a RISE generációs kutatói, hogy a legfiatalabbak nagyon erős Expert vonásokat hordoznak majd magukon, és a rendszer, a szabályok fontos szerepet játszanak majd döntéseik során.

Válság előtt

A boldog gyermekkorukat élő gyermekek – nyilván nagyon szép lenne, ha ez a megállapítás így, ebben a formában minden gyermek esetében igaz lenne – elmúlt 4-5 éve olyan társadalmi és szociológiai – sokak véleménye szerint történelmi szempontból is – meghatározó eseményekkel volt tele, hogy igen egyértelműen meg lehet határozni az irányt, a trendet, ami döntéseiknek generációs hatást fog adni. Nyilván erről a témáról, a generációs adatbázis big data központjába bekerülő adatokról és annak értelmezéséről nem ad tájékoztatást a generációs kutatóközpont, de ha csak józan ésszel belegondolunk, akkor láthatjuk a social media és az IT technológia szerepének jelentős átalakulását. Ahogy a gyermekek számára már olyan szinten természetes mindez, hogy unalmas is, és az újdonság hatása, vagy az eggyel idősebb The Followers generáció számára jellemző „használati eszköz” mivolta is megszűnik létezni. Unalmas lesz. Ezt már a most felnövekvő gyermekeken lehet látni, az IT kütyükkel eltöltött idő hossza jelentősen csökken. Ennek egyik vezér motorja persze a szülők hozzáállása. Hatalmasat változott a The Ambitionsits generációs szülők által a szülői kultúra is. Amíg tíz évvel ezelőtt az volt a menő, amikor egy szülő azzal híreskedett, hogy az ő gyermeke aztán mennyire jól kezeli az ipod-ot pedig még csak kétéves, addig a mai szülők ha nem is szégyennek, de minimum természetesnek tartják. De semmiképp nem gondolják azt, hogy ez bármilyen szempontból is a dicsekvés tárgya lehet, hiszen ők valóban nagyon jó szülők akarnak lenni. Pontosan látták, hogy milyen hibákat lehet elkövetni a technológiai és social media által gerjesztett hullámokon lovagolva, és ettől meg akarják és meg is fogják kímélni gyermekeiket. A szülői lét egyre tudatosabb lesz. Ezt pontosan látni a gyermeknevelési módszerek iránti igény drasztikus növekedéséből. Ennek köszönhetően a szülők nagyon határozottan küldik sportolni gyermeküket, a természetben eltöltött időt tudatosan próbálják növelni, és a tévé előtt eltöltött haszontalan időt pedig jelentősen csökkentik. De valahogy a gyermekek vevők is erre az irányra. A másik fontos elem, amiről egyre több szülő számol be – és bár mindig lehetett észlelni a jelenséget, sosem volt ilyen erős – a gyermekek elemeznek, véleményt alkotnak és ezt a véleményt nem is félnek közölni szüleikkel, a társadalommal. Ezek a trendek nagyon fontos alapját képzik majd a későbbi döntéshozatali mechanizmusnak, mely ezzel a korosztállyal marad.

Válság után

Sokan mondják, hogy a pandémia alatt gyermeknek lenni biztosan nem volt könnyű. De ez a generáció nagyon komoly előnyöket kovácsol egyrészt az 1-1,5 év bezártságból, másrészt az egész társadalmi reakcióból. A szabályok és annak betartása társadalmi szinten nem lehetőség, hanem alapvetés lesz majd a kutatók szerint. Mint ahogy a megfigyelés, értékelés és számonkérés szintén a mindennapok része lesz a The Systemists generáció részéről. Ezzel a The Ambitionists generációs szülők egy részének nagyon komoly gondja lesz, hiszen általában dominanciával akarják megoldani a kérdéseket, és döntéseikben nagyon sokszor felületesek. Az elkapkodott, nem átgondolt döntésekre tud komoly tükröt mutatni a 2008 után született generáció. Az előző, The Followers generáció sokszor érthetetlen, elvarázsolt emocionális alapú megközelítéseit fogják elutasítani, és helyébe a racionalizmus és a józan ész lép várhatóan. Ez a tudatosság viszont sokszor vissza is tarthatja őket az újdonság megismerésétől, és előfordulhat, hogy beleragadnak a saját maguk által már ismert és tapasztalt világba, mert az biztonságos. Nagyon erős karakterű generáció növekszik fel a szemünk előtt és szülőként, oktatóként ezzel nem árt tisztában lenni!


Előző rész

A Covid-19 hatása a különböző generációkra – 6. epizód: The Followers