Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Bizonytalanság Argentínában

Argentína újabb fontos intézkedéseket készül bejelenteni, többek között a kamatlábak jelentős, 97%-ra történő emelését, hogy megpróbálja kezelni az ország súlyos gazdasági válságát. A kormány célja, hogy elkerülje a peso jelentős leértékelődését az októberi választások előtt, azonban a devizatartalékok csökkenésével kell szembenéznie, mivel a polgárok jelentős mértékben fordulnak az amerikai dollár felé.

A magas infláció – amely áprilisban elérte az évi 109%-ot – tovább súlyosbította a kihívásokat, amelyekkel az országnak szembe kell néznie. Az új intézkedések a központi bank fokozott devizapiaci beavatkozását foglalják magukban a peso stabilizálása érdekében.

Az IMF a megmentő?

Sergio Massa gazdasági miniszter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatását kéri a hitelek folyósításának felgyorsítása érdekében. Tervei közt szerepel egy Kínai utazás, hogy megvizsgálja a renminbi (Kína hivatalos pénzneme) külkereskedelemben való felhasználását. Argentína nemrégiben devizaswap ügyletet kötött Kínával, ami lehetővé teszi számára, hogy több mint 1 milliárd dollárnyi importot renminbiben fizessen. Az IMF már korábban is rugalmasságot tanúsított Argentína irányába, amikor módosította a tartalékcélokat és a pénznyomtatás csökkentésére vonatkozó lépéseket, hogy ezzel is támogassa az ország 44 milliárd dolláros hitelprogramját. Az IMF azonban nem valószínű, hogy a közelgő, döntő fontosságú választások közeledtével – amelyeket a kormány várhatóan elveszít – előrehozza a folyósítást.

Az infláció elleni küzdelem érdekében a gazdasági miniszter engedélyezni akarja az élelmiszerek vámmentes behozatalát, ami jelentős eltérés Argentína számottevő gabonaexportőri szerepétől. A kormány tervei között szerepel az is, hogy csökkenti annak az állami programnak a kamatlábait, amely lehetővé teszi az argentinok számára, hogy hitelre vásárolhassanak hazai gyártású termékeket, hogy ezzel is segítsék a nemzeti ipar fellendülését

A bizonytalan jövő

A kritikusok szerint a legújabb intézkedések nem a politika megváltoztatását jelentik, hanem inkább az intervenciós stratégiák megerősítését, amelyek nem tudták megfékezni az inflációt vagy serkenteni a gazdasági növekedést. Az emelkedő kamatlábak emellett növelik Argentína jelentős hazai adósságának költségeit. A közgazdászok azt állítják, hogy a kormány deviza- és árszabályozása torzulásokat okozott, elriasztotta a beruházásokat és gátolta a termelést. Sokan azt jósolják, hogy Argentína idén recesszióba kerül, az Oxford Economics 1,6%-os GDP-csökkenést prognosztizál, ami a leggyengébb kilátást jelenti a főbb latin-amerikai gazdaságok közül.

A belpolitikai konfliktusok közepette Massa gazdasági minisztert tekintik a peronista mozgalomban megmaradt kevés alternatíva egyikének, mint lehetséges elnökjelöltet a közelgő választásokra. Azonban nagyban befolyásolja majd az esélyeit, hogy a következő hónapokban milyen sikert ér el a gazdaságra nézve a tervezett módosításokkal. Az ellenzéki oldalon továbbra sincs konszenzus az elnökjelölt személyét illetően, a támogatottság megoszlik a centrista Horacio Rodríguez Larreta és a konzervatív Patricia Bullrich között. A szélsőjobboldali jelölt, Javier Milei egyre népszerűbb, és ha támogatottsága Buenos Aires nagyvárosán kívülre is kiterjed, akkor akár a második fordulóba is bekerülhet. Milei olyan radikális, a hatalommal ellentétes intézkedéseket támogat, mint a központi bank jelenlegi rendszerének felszámolása, illetve a peso kivezetése és a gazdaság dollárra váltása.