test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Válassz otthont!

Manapság lakást találni enyhén szólva is frusztráló. A lakásárak szinte mindenhol az egekbe szöktek, és az Airbnb és más lakáskiadó oldalak elterjedésével egyszerűen sokkal kevesebb lakás van a piacon. A legtöbb országhoz hasonlóan Spanyolországban is megfigyelhető ez a kétirányú tendencia: a kínálat csökkenése és az árak emelkedése. Katalóniában 2022 első felében a lakóingatlanok ára 6,22%-kal mentek feljebb. Spanyolországban összességében az árak 2022 első három hónapjában 8,5%-kal emelkedtek, ami 2007 harmadik negyedéve óta a legmeredekebb növekedés. Az ingatlanszektorban a 2007-es évvel való összehasonlítás rossz előjel; a nagy recesszió többéves gazdasági zűrzavart váltott ki Spanyolországban, ami nagyrészt az ingatlanbuborék kipukkanásának volt köszönhető.

A spanyolországi trend részben abból ered, hogy az emberek megpróbálnak lakást vásárolni és refinanszírozni, hogy megvédjék magukat a történelmileg volatilis ágazattól. A spanyol hitelfelvevők hagyományosan a változó kamatozású hiteleket választották, de ez a tendencia megváltozott, különösen az elmúlt hónapokban. Tették ezt azért, mert az európai kamatlábak az elmúlt évtizedben meglehetősen alacsonyak voltak, és rendkívül kedvező kamatokat kínáló bankok közül választhattak. Mivel azonban az Európai Központi Bank jelezte, hogy az elkövetkező hónapokban kamatemelésre készül az infláció elleni küzdelem és a stagfláció elkerülése érdekében, egyre több hitelfelvevő választja a fix kamatozású hiteleket. Bár ezek a fix kamatozású hitelek rövid távon rosszabbak, azonban hosszú távon sokkal jobbnak tűnnek. Sok lakásvásárló online adja ki ingatlanát, de mivel a városok megnehezítik a rövid távú bérbeadást például az Airbnb virágzása miatt, más cégek is bevetik magukat, amelyek valójában nem rombolják a lakáskínálatot. Lépjen itt be a képbe a Spotahome, egy madridi székhelyű startup, amely a hosszú távú bérbeadás platformjaként szolgál.

Optimizmus, nem kizsákmányolás

A Crunchbase szerint a cég alapítása óta több mint 90 millió eurós finanszírozást gyűjtött össze. A befektetői optimizmus részben abból fakad, hogy a Spotahome üzleti modellje úgy van kialakítva, hogy kihasználja a versenytársak, például az Airbnb és a HomeAway számos jó tulajdonságát, de azokat intenzív kormányzati ellenőrzés nélkül. A kormányok ugyanis egyre agresszívebben lépnek fel ezekkel az oldalakkal szemben, mivel azok a rövid távú bérbeadásra összpontosítanak. Vagyis arra ösztönzik a háztulajdonosokat, hogy adják ki ingatlanjaikat olyan embereknek, akik csak egy vagy két hétvégére veszik azokat igénybe nyaralási céllal. A szabályalkotóknak ez nem tetszik, mert árt a lakáskínálatnak. A bérlők egyre frusztráltabbak, mert ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb bérelhető lakás van a piacon, ami megemeli az árakat. A szomszédok és a környékbeliek nem szeretik, ha a környezetükben kiadó lakás van, mert tönkreteszi egy épület vagy terület jellegét és barátságosságát, ha a bérlők, nyaralók állandóan cserélődnek, és a lakások „partyházzá” válnak. Alapvetően kevés haszonélvezője és sok áldozata van a rövid távú bérbeadásnak.

A Spotahome célpontja ezzel szemben a hosszú távú bérbeadás, és ennek ösztönzése érdekében a vállalat a lakástulajdonosok ügynökeként jár el. Körbejárják az ingatlanokat, kvázi minőségellenőrként működnek, és a hagyományos ügynökökkel ellentétben – akik esetleg néhány hízelgő fotót tesznek közzé – a Spotahome elküld valakit, aki teljes HD felbontású videót készít az egész ingatlanról. Többé már valóban nem kell személyesen jelen lenni ahhoz, hogy az ember megnézze, és szinte érezze az olyan dolgokat, mint a világítás, a térhatás és mindazok a nem kézzelfogható dolgokat, amelyek drasztikusan befolyásolják egy otthon élvezetét. Mivel egyre több kormány nemzeti és helyi szinten is egyre szigorúbb korlátozásokat vezet be a rövid távú bérbeadásra vonatkozóan, csak remélni lehet, hogy a Spotahome-hoz hasonló, nem destruktív piaci szereplők ott lesznek, hogy ösztönözzék a fenntartható innovációt az ingatlanszektorban.