Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Végre enyhül az infláció?

Az inflációs adatok ismét meglepték a szakértőket, csakhogy ezúttal pozitívan, mivel most abba az irányba mutatnak – és ráadásul egyre gyorsabb ütemben -, amerre a Fed szeretné, és ez igencsak jó jel. Az Egyesült Államok kormányának új adatai szerint a novemberi infláció a vártnál erősebben lassult. Ezek a hírek bátorítólag hatnak a Federal Reserve szakértői számára, akik ezen a héten Washingtonban gyűlnek össze, hogy további kamatemeléseket és az infláció elleni küzdelem egyéb megoldásait mérlegeljék.

Új közlemények

A Fed döntéshozói a kétnapos együttes ülésük végén még a mai nap folyamán (14 órakor EST) közzéteszik legújabb döntésüket kamat ügyben. A várakozások szerint fél százalékponttal emelik a kamatlábakat, ami évekkel ezelőtt még kifejezetten erős lett volna, amikor ezek a lépések sokkal finomabbak voltak. De 2022-ben a Fed rutinszerűen háromnegyed százalékkal emelte a kamatokat, így egy fél százalékpontos emelés már szinte észrevehetetlen (persze az észrevehetetlent nagyon idézőjelesen kell érteni). A kamatdöntés mellett a Fed új gazdasági előrejelzéseket is közzétesz.

A tegnapi új inflációs adatok minden bizonnyal befolyásolni fogják a jövőbeli politikát. A fogyasztói árindex (CPI) 7,1 százalékos növekedést mutatott tavalyihoz képest. És bár ez így elsőre talán rosszul hangzik, de sok közgazdász 7,3 százalékos áremelkedést jósolt, tehát a 7,1 százalékos adat örvendetes a jelen helyzetben. Ráadásul, mivel az októberi éves infláció 7,7 százalék volt, láthatóan jó irányba haladnak a dolgok. A következő mérőszám, amelyet a legtöbb közgazdász a szokásos infláción kívül vizsgál a maginfláció, amelyből kiveszik az élelmiszer- és üzemanyagárakat, mivel ezek ára sokkal jobban ingadozik, mint más áruké. A maginfláció 6 százalékkal emelkedett, ami kevesebb, mint a Bloomberg 6,1 százalékos előrejelzése.

Lassulás

Összességében úgy tűnik, hogy az infláció júniusban érte el csúcspontját, de az év több szempontból is sokkolóan alakult. Az infláció, amely 2021 végén kezdett felpörögni, 2023-ra várhatóan egészen 2 százalékra csökken. Nyilvánvaló, hogy ezek a számok messze elmaradtak a valóságtól, bár az ukrajnai orosz inváziót kevesen tudták volna megjósolni, ami nyilvánvalóan nem segített a helyzeten. Azonban a Fed kifejezett célja, hogy úrrá legyen a kialakult szituáción. A központi bankok világszerte gyorsabban emelik a kamatokat, mint évtizedek óta bármikor. A legtöbb kamatláb 2022 elején még nulla közelében volt, most pedig sok esetben 4,25 és 4,5 százalék között áll a héten. Mivel a hitelfelvételi költségek ennyivel magasabbak, az ingatlanpiac is visszaesett, és a vállalkozásoknak drágább lett a terjeszkedés, az embereknek pedig a nagyobb vásárlások, például az autók finanszírozása jelent többletköltségeket. Végül ezek a fékek a kereslet csökkenéséhez, a munkaerőpiac versenyképtelenségéhez, és a gazdaság általános lassulásához vezetnek. Sőt, a közgazdászok szerint ez a gyengébb kereslet a rögzített ellátási láncokkal párosulva némileg csökkenteni fogja az áremelkedési nyomást.