Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

ICONS: Donald Glover

A közelmúltban elért komikus tévés sikerei után Donald Glover felvetette rajongóinak, hogy visszatér a stand-up műfajához. A komikus hosszú utat tett meg a zene és a színészet világába lépve, és már sokan izgatottan várják a komédiába való visszatérését.

Donald Glover kétségkívül az egyik legizgalmasabb és legeredetibb hang ma Hollywoodban, íróból lett komikus, majd rapperként tűnt fel, hogy aztán színészként folytassa… De hogy mi is ő leginkább? Nos, az igazság az, hogy mindezek a dolgok egyszerre! Donald Glover az Avondale High Schoolba és a DeKalb School of the Artsba járt; a középiskolai évkönyvébe pedig a következőt firkantották oda: „Legvalószínűbb, hogy a Simpson családnak fog írni”. 2006-ban a New York University Tisch School of the Arts szerzett drámaírói diplomát szerzett. Első munkája 2008-ban a 30 Rock című népszerű szitkom írójaként kezdődött, amelyben olyan jól teljesített, hogy a szitkomért azonnal elnyerte a „2008 legjobb vígjátéksorozatának” járó díjat. Glover a 2008-2009-es időszakban még eljátszott néhány szerepet színészként, és közben a stand-up comedy műfajával is megismerkedett. 2009 végén Glover aztán hamar ráunt a színészetre, és szünetet tartott, hogy inkább rapkarrierjét indítsa be. Néhány mixtape és egy EP után, debütáló albumára (Camp, 2011) már sokan felfigyeltek, és mire eljutott a második albumához (Because the Internet, 2013), már a Grammy-díjra is jelölték a legjobb rap-album és rap-előadás kategóriákban.

Glover 2015-ben három filmmel tért vissza a filmvilágba: A Lazarus-hatás című bukta horrorral, a Magic Mike XXL című vígjátékkal, ahol előadta Bruno Mars Marry You című dalának feldolgozását, ami a filmzene alá is bekerült. És végül ott volt Ridley Scott sci-fi adaptációja, a Mentőakció, amelyben Glover a Jet Propulsion Laboratory asztrodinamikusát alakítja, aki segít megmenteni egy Matt Damon által alakított, a Marson rekedt űrhajóst. Glover közben közreműködött a Creed (2015) filmzenéjén, mégis amivel igazán nagyot robbantott, az természetesen az Atlanta volt! A projeket, amit 2013 augusztusa óta fejlesztett, végül az FX rendelte meg, és a 10 részes sorozat azonnal széleskörű kritikai elismerst kapott.Glover írta, időnként rendezte, executive producere és főszereplője volt a sorozatnak. Earnest „Earn” Marks, egy princetoni fiatalembert alakít, aki rapper unokatestvérét próbálja menedzselni, miközben bemutatja az atlantai hip-hop színterét. A sorozatban végzett munkájáért Glover számos elismerést kapott, többek között Golden Globe-ot és Emmy-díjat. A sorozat sikere kapcsán az FX azonnal exkluzív szerződést kötött Gloverrel további sorozatok készítésére a csatorna számára.

2016-ban Glover három zenei előadást tartott „Pharos Experience” néven a kaliforniai Joshua Tree-ben, ahol bemutatta harmadik stúdióalbumának „Awaken, My Love!” című dalait. Az album még abban az évben megjelent, nagy siker lett, és platina minősítést szerzett. Merész eltérésnek számított a szokásos hiphop stílusától, mivel Glover elsősorban énekelt rajta, nem pedig rappelt, és olyan műfajokból merített, mint a pszichedelikus soul, a funk és az R&B. Az albumot a zenekritikusok is pozitívan fogadták, és jelölték a 2018-as Grammy-díjra többek között az év albuma kategóriában is, míg a „Redbone” a legjobb R&B előadás díját nyerte el -, emellett jelölést kapott az év lemeze és a legjobb R&B dal kategóriában is. Ekkorra már a Time a „100 legbefolyásosabb ember” között ünnepelte, Tina Fey pedig megjegyezte, hogy Glover az, aki ma „megtestesíti generációja hitét abban, hogy az emberek olyanok lehetnek, amilyenek akarnak.” Nem sokkal a Grammy után, még 2018 májusában kiadta a „This Is America” című kislemezt, ami nagy meglepetésre az első helyen debütált. A dalszöveg számos témát érintett, köztük a fegyveres erőszakot és bemutatja, milyen ma feketének lenni az Egyesült Államokban, és hát a videoklip is kiverte a biztosítékot. A japán-amerikai Hiro Murai által rendezett klip lőfegyverrel láthatjuk Glovert, aki a kisfilm alatt kivégzi a kórust. A „This is America” a következő évben elnyerte a Grammy-díjat az év dala, a legjobb zenei videó, a legjobb rap/énekelt előadás és az év lemeze kategóriában.

Mr Feel Good

Glover három újabb évadot készített az Atlantából, ami összesen 7 Emmy-díjat nyert. Újabb tévés dobására pedig idén februárig kellett várnunk, amikor is bemutatta a Mr. & Mrs. Smith feldolgozását, és egy 8 epizódos tv show-ban frissítette fel a történetet. Az új Mr. és Mrs. Smith csak foszlányokban emlékeztet az eredetire, már azonkívül, hogy itt is magukat házaspárnak tettető titkos ügynökökről van szó. Merthogy John és Jane Smith tudnak arról, hogy mindketten egy titkos szervezet alkalmazásában állnak. Donald Glover és Maya Erskine figurái nem is lehetnének ennél különbözőbbek. A férfi kompetitív és anyuci kedvence, míg a nő antiszociális és manipulatív. Az eredeti helyszíneknek köszönhetően a produkció egy pedig egy James Bond-film képi világával vetekszik, így minden tekintetben sikerült felülmúlni az elvárásokat.